Dags att fundera på skörden
🌱 Dags att fundera på skörden – vad ska vi göra med allt gott från kolonilotten?
🌱 Dags att fundera på skörden – vad ska vi göra med allt gott från kolonilotten?
Att lära känna nyttodjuren i trädgården är ett av de mest kraftfulla verktygen inom ekologisk odling. Dessa små hjälpredor hjälper till att hålla skadedjur i schack, pollinera växter och bidra till en levande, balanserad trädgård.
När juli månad gryr på kolonilotten, är det inte bara odlaren som njuter av frukterna av sitt arbete – hela ekosystemet lever upp. För den som odlar ekologiskt är denna tid på året en höjdpunkt, där hållbara metoder och biologisk mångfald går hand i hand. Kolonilotten blir en oas för både människor och pollinatörer.
Är det för sent att så nu så här i slutet av juni?
Nej, inte alls! Det finns en massa gott och fint att så nu och det är bara bra för jorden att fortsätta producera godsaker i stället för ogräs. Gödsla, vattna och så enklare blir det inte om du redan skördat på platsen du ska så på. Annars behöver du luckra upp jorden innan....
Augusti är en månad av överflöd och eftertanke på kolonilotten. Skörden är i full gång, men samtidigt börjar naturen sakta förbereda sig för hösten. För den ekologiska odlaren är det en tid att både njuta och planera – och att fortsätta stödja pollinatörerna som fortfarande är aktiva.
För att få goda skördar krävs inte bara sol och vatten – det viktigaste börjar under ytan: i jorden. En näringsrik, porös och levande jord är grunden för all odling. Här på kolonin har vi alla möjligheter att skapa just det – men det kräver omtanke, kunskap och respekt för platsens förutsättningar.
I år är det mer löss i odlingen än normalt och det beror med stor sannolikhet på den kalla våren. Här är lite tips som du kan använda för att minska angrepp av löss.