Ordningsregler


Ordningsregler, Ulvhälls koloniområde

Utifrån gällande stadgar samt beslut på senaste årsmötet den 24 april 2022


1. Odlingssäsongen. Inför kommande odlingssäsong skall lotten vara iordningställd och odling vara påbörjad senast den 1 juni. Vid odlingssäsongens slut skall lotten i stort sett ha skördats på ettåriga växter samt vara städad före den 1 november.

2. Skötsel av lotten. Större delen skall vara odlad mark. Lottinnehavaren är skyldig att hålla lotten vårdad. Det innebär att ogräs måste rensas regelbundet, lotten hållas snygg och städad och lösa föremål och verktyg förvaras i redskapslådor eller skåp i föreningsstugan. Hallon- och vinbärsbuskar bör klippas en gång per år. Fröbildande och andra så kallade invasiva växter såsom kirskål, jättedaggkåpa, vallmo och prästkragar måste ständigt gallras för att hindra spridning.

Styrelsen utför inspektion av lotterna under juni månad och kontaktar lottinnehavare vars lotter är bristfälligt skötta. Man har då 2 veckor på sig att åtgärda detta. Mot slutet av säsongen görs en enklare översyn.

3. Plantering av träd. Då kolonilotterna är förhållandevis små bör plantering av träd helst undvikas eftersom de dricker mycket vatten och skuggar planteringarna. Undantag från denna regel kan ske om man innan inköp och plantering kontaktar styrelsen för samråd. På området finns allmänna äppelträd, både äldre och nyplanterade, som alla får plocka ifrån.

4. Kompost och sopor. Trädgårdsavfall kan komposteras i trädgårdskompost som måste underhållas för att motverka sorkangrepp. Det går även bra att gräva ner trädgårdsavfallet i jorden eller använda det som täckmaterial. Om man önskar ha en kompost för matavfall måste man ansöka om tillstånd hos kommunen. Övrigt skräp och avfall tar lottinnehavaren själv ta hand om och bortför.

5. Jordförbättring av kolonilotten får ske med påsjord, växtmaterial och brunnen gödsel. Önskar man tillföra annat material såsom större jordlass, sand, grus eller annat, måste styrelsen först tillfrågas.

6. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, såsom blåkorn samt obrunnen gödsel får av miljöskäl inte användas på området.

7. I samband med uppsägning av en kolonilott måste hela lotten grävas samt städning och bortförande av lösa föremål utföras. Om inte detta sker anmodas lottinnehavaren betala en avgift till föreningen som måste anlita någon till att utföra arbetet. De växter man själv planterat har man rätt att ta med sig. Styrelsen kan eventuellt bevilja byte av lott om ledig lott finns.

8. Om man blir sjuk eller är bortrest och utser någon annan att tillfälligt sköta lotten skall detta meddelas styrelsen. Det är i första hand kolonilottsinnehavaren som ska stå för skötseln men man får gärna bjuda in släkt och vänner att hjälpa till samtidigt som man själv befinner sig på kolonilotten.

9. Kontaktuppgifter. Byter lottinnehavaren namn, adress, e-postadress eller telefonnummer måste detta meddelas styrelsen.

10. Information från styrelsen. Kolonilottsinnehavaren ansvarar för att regelbundet ta del av information från styrelsen såsom kallelse till årsmöte och vår- och höststädning. Information kan anslås på anslagstavlorna, via e-postmeddelanden, SMS och föreningens Facebook-sida.

Anslagstavlorna får inte användas till annonsering eller reklam för privat bruk.

11. Byggnader och växthus får inte uppföras på området. Enligt arrendeavtalet med kommunen finns endast tillstånd för föreningsstugan. Om man önskar bygga ett mindre redskapsskjul måste ritning lämnas till styrelsen för godkännande.

12. Förvaring av redskap bör ske i redskapslådor. Eventuellt kan också lediga redskapsskåp finnas i föreningsstugan. Redskapen ska vara undanplockade då lottinnehavaren inte är på området.

13. Tillfälliga inplastade ställningar och ställningar för pallkragar för till exempel kål-, gurk- och tomatodling får uppföras men plastöverdragen måste tas bort senast den 1 november. Maximala mått för dessa är 180 cm hög, 120 cm lång, 80 cm bred.

14. Två av föreningens maskiner nyttjas endast av styrelsen utsedda personer för gräsklippning och trimning på området. Två motorgräsklippare finns tillgängliga för medlemmarna efter att ha fått användarinstruktion av föreningens maskinombud.

15. Toaletten i utedasset är en så kallad separett-toalett. Den som vill nyttja toaletten får ansöka om detta hos vårt toalettombud som instruerar hur den används. Man måste också vara med och turas om med städning enligt turordningsschema samt tömning av kärlen för urin och avföring vid allmänna städdagar.

16. Gemensamma gångar mellan lotterna skall i samarbete med lottgrannarna hållas raka i enlighet med ett mått på 60 cm så att gräsklippning kan ske. De som har lotter som gränsar till den stora grusgången skall hålla delen utanför sin lott fri från ogräs.

17. Bevattning. Vi vattnar med vatten från Mälaren vilket betyder att vi i stort sett kan vattna obegränsat. Styrelsen meddelar när vattnet sätts på och stängs av för säsongen.

Vattenspridare får endast användas om lottinnehavaren eller av denne utsedd "vattnare" befinner sig på området.

Ingrepp på befintliga rör och kopplingar får inte utföras och man får heller inte tillföra egna extra kopplingar vid vattenposterna. Om rör kommer i dagen eller någon del i rörsystemet går sönder skall vattenombudet eller styrelsen omgående kontaktas för sakkunnig åtgärd.

18. Eldning av ris och kvistavfall får inte ske på området. Områdets gemensamma grill är tillgänglig för alla medlemmar och får användas när som helst, dock är det viktigt att iaktta försiktighet vid torrperioder.

19. Redskapen i föreningsstugan är medlemmarnas. Efter användandet skall de omgående ställas tillbaka i stugan så att alla får möjlighet att använda dessa.

20. Sällskapsdjur får medföras på lotten. Djuret skall ha sådan tillsyn att andra lottinnehavare inte utsätts för obehag. En hundgård finns utanför lotterna 20 och 21 dit föreningens hundar är välkomna.

21. Rökning på området ska ske med hänsyn så att kolonigrannarna ej upplever obehag.